Vanaf 1961

De tijd vanaf 1961. 29 mei werd Funs geboren.

Vanaf 1961 is de periode tot mijn huwelijk. Men kan wel zeggen zoon 5, want met 52 cm en een gewicht van 9,5 pond de zwaarste telg. Zoon 5 ben ik, Alfons de 2e.

vanaf 1961, funs en reinier lemmens, marfan
Funs en pap Lemmens

 

Ze konden hun geluk niet op. Eindelijk weer een zoontje. Er was slechts een familielid die niet zo blij was met deze geboorte. Annie, want zij was was niet langer het pupke. Verschrikkelijk voor haar.  Zus Ied verzorgde mij en werd dan ook zoiets als mijn 2e moeder. Mijn eigen moeder had het te druk met de dagelijkse dingen, zoals wassen, poetsen, naaien, breien, mee het land bewerken. Kortom het huishouden runnen met 7 kinderen. Het scheen in die tijd normaal te zijn in die grotere gezinnen. Verder hoorde ik later dat Annie samen met mij voor een dubbeltje (4 eurocent) door heel Geleen moest gaan rijden met de busBij zus Ied mocht ik achterop de fiets. Wel in een kinderstoeltje. Dit was tenminste veilig. Maar dat ze het stoeltje niet vast gemaakt hadden was minder leuk. Het was een doffe klap.Ik groeide als kool en werd gelukkig ook slanker.

vanaf 1961, funs lemmens, bromfiets
Funs en pa Lemmens

 

 

Op vierjarige leeftijd ging ik naar de kleuterschool. Samen met mijn toenmalig “vriendinnetje Nicolle” liepen we dagelijks 2 maal op en neer naar juffrouw Palmen. Ook werd ik wel eens door mijn vader op de brommer naar de kleuterschool gebracht. Ik kan me nog goed herinneren dat een klasgenootje overleed. Thuis werden bloemen, paarse irissen, uit de tuin geplukt om mee te nemen naar het kerkhof. Stom dat zo iets je bij blijft?

 

 

 

Mijn vader komt te overlijden, dik 40 jaar geworden.

Mijn vader had een leuke verrassing voor mij. Hij wilde me leren fietsen. In de zomer van 1966 kreeg ik mijn eerste tweedehands fiets. Maar enkele dagen later overleed mijn vader. Ied wilde me toen gaan leren fietsen. Ik bleef toch nog enkele weken volhouden dat vader dit zou doen. Uiteindelijk heb ik toch leren fietsen. Mijn vader werd begraven op het kerkhof te Lindenheuvel. Dit lag 100 meter van ons huis. Mijn moeder kon vanuit de slaapkamerraam het graf zien. Dit was geen goede zaak voor de verwerking van dit gebeuren, maar ja.
In dit jaar werd ook René in het Sittardse ziekenhuis geopereerd aan zijn kippenborst (vergroeiing in het borstbeen).

 

Naar de lagere school van 1968 t/m 1974

In 1968 ga ik naar de lagere school. Tot die tijd ben ik ‘s ochtend altijd met mijn moeder naar de kerk moeten gaan. De mis van 7.30 uur. Van het eerste jaar van de school weet ik me niets te herinneren. Maar op de tweede klas kreeg ik les van juffrouw Kusters. Ze kwam uit het dorpje Einighausen. Ik wist dat de rest van mijn familie ook bij haar op school gezeten had. Bij deze juf kon ik geen kwaad doen.

In de periode 1968 t/m 1971 gingen we in de weekenden met ooms en tantes naar de Peel. Dit is een natuurgebied in midden Limburg. De ooms hadden auto’s. Met z’n allen erop uit. Als we dan tegen de avond naar huis kwamen, werden we in het Julianakanaal of in de rivier de Maas gewassen. We hadden immers geen douche. Thuis gekomen maakte mijn moeder eten voor de hele familie. We zaten dan vaak met zo’n 20 tot 25 personen te eten. We maakten altijd zelf muziek of draaiden oude platen. In de serre vanaf 1961, dansen, bertha lemmens, marfanwerd dan gedanst. Ik wilde dan wel stiekem met mijn moeder dansen en wel in de keuken.

Eerste zus gaat trouwen

Dit jaar trouwde mijn oudste zus.
In jet jaar 1971 ging ook de meester trouwen. De kinderen waren niet uitgenodigd, maar we hadden wel die dag vrij. Toen ik die dag met vriendje (John Brouns) over de Lindenheuvel aan het fietsen was, reed ik voor en John reed een stuk achter me. Ja, je voelt het al aankomen. Hij moest me zo nodig roepen en ik keek ook nog om. Klabam, vol met mijn fiets op een stilstaande auto. Ik er zo snel mogelijk van door, niet in de gaten hebbende dat de bestuurder achter me aan was gereden tot bij mij thuis. Ja, het was de zwager van mijn meester. Deze konden er later toch wel mee lachen.

 

Weer 2 kinderen het huis uit!  Ga ik wel missen.

In 1972 trouwde mijn broer Wil en ook mijn zus Ied (tweede moeder) Er zat slecht een maand tussen de 2 feesten. De dag dat mijn zus trouwde, lag René in het ziekenhuis. Mijn tweede moeder ging in Drunen, Brabant wonen. Mijn broer Wil ging vrijwillig in militairendienst en verhuisde al snel naar Nunspeet. Dit waren dure tijden voor mijn moeder. Ze wilde immers alle kinderen een behoorlijk bedrag mee geven. De al om bekende Cito-toets gaf aan dat ik naar de Havo kon. Dat was wel het laatste waar ik toen zin in had. Van moeder moest ik dan wel maar naar de Mavo. Zelf had ik meer de LTS in mijn gedachte. Maar hoe kon ik daar terecht komen?

Lees verder op Vanaf 1974