uitslagen longarts en vaatchirurg, mumc, plafond,
Dagboek 2022

UITSLAGEN LONGARTS EN VAATCHIRURG

Uitslagen longarts en vaatchirurg.

Ff een korte belangrijke mededeling: Cardioloog dr. Bekkers gaat het MUMC verlaten. Jammer, heel jammer, want ook hij was net zoals cardioloog Cheriex vriendelijk begripvol duidelijk persoon, waar ik me op mijn gemak bij voelde. Ook wil ik hem via deze weg bedanken voor de goeie gesprekken en beslissingen. Mooi dat hij mij een persoonlijk mailtje stuurde. Ik hoop dat hij het goed vind als ik dit hier even plaats:

 

Geachte heer Lemmens, beste Funs,

Met enige melancholie laat ik u hierbij weten dat ik na 25 jaar het AZM/MUMC+ per 1 maart 2022 ga verlaten en als cardioloog in een kleiner niet-academisch ziekenhuis in Noord-Brabant ga werken, dichter bij familie en vrienden. Met dankbaarheid en trots kijk ik terug op mijn carrière in het MUMC en het leven in Maastricht/Zuid-Limburg. Het was persoonlijk geen gemakkelijke beslissing maar ik zie er ook naar uit.
Ik heb altijd een bijzondere band met u ervaren en hopelijk was dat wederzijds. Ik wil u bedanken voor het vertrouwen dat u in mij na dr. Cheriex heeft gehad. Ik denk dat het voor patiënten met het Marfan syndroom heel belangrijk is dat zij een vaste specialist hebben waarin zij vertrouwen hebben. Ik zal daarom zorgen dat u in goede handen komt en probeer alle patiënten met Marfan die bij mij de afgelopen jaren onder controle waren onder te brengen bij een vriendelijke gespecialiseerde collega.
Waarschijnlijk gaat dat dr. Ubachs of dr. Schalla worden.

Ik hoop u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd en wens u alle goeds voor de toekomst.
Ik vind dat de tatoeages heel mooi zijn geworden en u goed staan.

Met vriendelijke groeten,
Bas

 

Uitslagen van longarts en vaatchirurg

Longarts Sprooten was tevreden. Ik krijg nog een dag opname. Ze gaan dan metingen doen met een mondkapje voor het tussendoor aangenamer te maken na kleine inspanningen. Dus voor als ik trappen gelopen heb of als ik gewandeld of gefietst heb.
Het is geen zuurstof, maar gewone gefilterde lucht die in mijn longen geblazen wordt gedurende een paar minuten. Wordt vervolgd…. ben zeer benieuwd.

Wat de uitslag bij de vaatchirurg Prof. Schurink betreft….
Op het begin en op het einde van de kunststof-aortabocht zit waarschijnlijk lekkages tussen eigen vat en kunststofvat. Om meer zekerheid te krijgen wordt ik binnen 4 weken opgeroepen voor een paar inwendige (via de lies) foto’s te maken m.b.v. een katheterisatie. Daarvoor word ik dan 1 opgenomen.
Als het 2 kleine lekkages betreft kan dat waarschijnlijk met een stent opgelost worden. Daar hebben we al ervaring mee.

bekend uitzicht, plafond kamer , uitslagen longarts en vaatchirurg
Bekend uitzicht

sandwitch brie, uitslagen logarts en vaatchirurg9 maart om 7.00 uur bracht Theo me naar afdeling A4 in het MUMC, de dagopname voor de katheterisatie. Gelukkig heb ik mijn nachtelijke beademing bij me. Zodra ik iets platter ga liggen moet ik echt het kapje op om goed en rustig te kunnen ademen. Dat is voor de onderzoekers gelukkig gen probleem. Al om 9 uur lag ik in het bed en werd naar de röntgen gebracht. Om 9.30 werd er een sneetje gemaakt en begon het onderzoek. Na een 6 tal keer met contrastvloeistof ingespoten te zijn was het onderzoek om 10.30 al klaar. er werd een stop in de lies aangebracht. Werd naar de afdeling terug gebracht om daar nog 2,5 uurtje te liggen en mocht om 13.00 uur al uit bed en voorzichtig aankleden. Ook stond er al een heerlijke lunch klaar, sandwich brie, goed verzorgd. Om 15.30 uur was ik alweer thuis.

Prof. Schurink was om 15.00 uur al op mijn kamer. met een voorlopige bevinding:

2 lekkages: 1 heel kleine in een naad van de halsslagader?  Die in bijna niet te zien met de contrastvloeistof.

Een 2e lekkage is iets groter en zit in de overgang van bocht achter de stent van 2019.
Hier zou het probleem opgelost kunnen worden met een stent?

Er is dus waarschijnlijk iets aan te doen, maar hij wilt de problemen ook nog eens voorleggen bij zijn collega’s. Op donderdag 24 maart we nog een keer aan tafel zitten om te horen wat de besluiten worden. Wat het plan van aanpak wordt en hopelijk met een tijdslijn. Het worden toch weer een paar spannende weken.

 

Het is donderdag 24 maart. Ik ga met Eef en Theo naar Prof. Schurink.

Uitslagen longarts en vaatchirurg, funs lemmens, aorta, bocht,

 

Om 11.05 uur gaan we naar binnen bij Prof. Schurink. Hij heeft al een tekening klaar liggen om e.a. duidelijk te maken. Zoals het er nu uitziet lijken de lekkages te ontstaan door de leeftijd van de kunst-aorta. Het materiaal is gedeeltelijk al meer dan 30 jaar oud. De aorta vervangen is bij mij niet meer mogelijk omdat ik al te vaak open geweest ben. Dat was ons bekend, geen openhartoperaties meer mogelijk door littekenweefsel e.d.
De bocht is bij mij geen echte bocht meer maar een beetje hoekig (zie ook de tekening)

Maar er is volgens Schurink 1 mooie oplossing.

Hij wilt de kunstvaten van binnenuit bekleden met maar liefst 6 stents. 4 Voor de aortabocht en aorta tot aan de eerste zijtakken van darm en ruggengraat. Dan nog 2 dunne voor de hals, arm slagaders. Wel zal er dan in de halsslagaders een hart/longmachine moeten worden aangesloten om de hersenen van bloed te blijven voorzien tijdens de ingreep.
Je kunt je voorstellen dat als de aorta en bocht opnieuw “bekleed” is met stents, dat in de 2 zijtakken ook aan iedere kant een stent geplaatst moet worden om weer een open doorgang te creëren, dus worden in de stents van de bocht gaatjes geprikt waardoor de hals-stents geplaatst kunnen worden en het bloed weer vrije doorgang heeft.

Op deze manier worden niet alleen de 2 lekkages gedicht maar ook wordt dan voorkomen dat er nog meer gaatjes gaan vallen in de oude kunststof aorta.

Ik zal binnenkort opgeroepen worden door de narcotiseur. En hopelijk binnen 4 a 5 weken geopereerd worden door prof. Schurink en dr. de Haan.

Klinkt raar, maar ik ben blij dat Schurink met deze oplossing is gekomen. Natuurlijk zijn er altijd de bekende risico’s. Maar als we het nuchter proberen te bekijken is niets laten doen ook een keuze maar dan weet ik zeker dat we samen geen lang leven meer hebben. Nu moet het bij Eef nog landen. Zoals Eef wel vaker zegt: “We gaan er weer voor”.

Ga ik maandag even mijn huisarts op de hoogte brengen van deze ingreep.