Dagboek 2017

Netvlies scheuring controle oogpoli AZM

Netvlies scheuring controle in de oogpoli van Maastricht

Eef achter het stuur van onze gele panda. 27 september 2017 gaan we weer op controle bij de oogpoli om te laten checken of de scheurtjes in het netvlies nu wel vast zitten,of de laatste laser voldoende heeft gepakt.

onderzoeks lens, netvlies scheuring controle, marfan syndroom, luxatie, funs lemmens, laseren oog
De onderzoekslens

Links de foto van de lens die steeds op het oog gedrukt wordt. De smalle kant komt op het oog. Je kunt je indenken dat na een poosje speuren dat ding behoorlijk gaat irriteren. Deze lens bewegen ze constant om de scheurtjes op te speuren.

Uiteraard liep de afspraak weer een uur uit. Zitten toch wel weer een beetje gespannen te wachten. Plots worden we door een andere arts in opleiding binnen geroepen. Het is J. Beinsberger, de rustige Belgische sympathieke arts in opleiding. Ze excuseert zich voor de vertraging. Zegt dat ze het naar vindt dat het al een paar keer niet is gelopen zoals we verwacht hadden. Ik vertel haar dat ze gerust mag kijken naar het netvlies maar dat ik eerst nog wat vragen en opmerkingen heb die ik kwijt wil. Enkele vragen en antwoorden die ik van haar kreeg over netvlies scheuring, laseren en beperkingen:

 

1 Waarom laserde iedere arts op een totaal andere sterkte?

Ieder oog is verschillend, vaak een kwestie van uittesten. Het ene oog pakt gewoon beter dan het andere. Het kan ook zijn dat er op het moment van laseren meer vocht achter het netvlies zit dan op het andere moment. Meer vocht een hogere dosering bij laseren.

 

2 Waarom pakt de lasering op de ene plaats wel en op de andere niet?

Ook dit komt door de hoeveelheid vocht achter het netvlies. Per oog en per scheurtje is dit anders. De scheurtjes onderaan het netvlies pakken meestal beter dan de scheurtjes boven in. Dit heeft te maken met de zwaartekracht.

 

3 Hoe zit het met het wazige zicht en de beperkingen die overdreven lijken?

Het wazige zicht kan nog enkele weken duren, ook is niet zeker of het helemaal vanzelf goed komt. Het laseren op meerdere plaatsen heeft het netvlies behoorlijk beschadigd. Het zijn allemaal littekens, die zullen de komende 6 weken genezen, waardoor het netvlies weer op zijn plek zit. Mocht het niet helemaal goed komen, dan kan een sterker brilglas waarschijnlijk de oplossing zijn.
De beperkingen voor de komende 6 weken zijn echt niet overdreven. Men merkt normaal niet direct hoeveel druk er op de ogen komt bij bukken, tillen, fietsen, toiletbezoek, etc. Bij iets te veel druk laten de littekens meteen weer los van het oog en is de kans super groot op loslating van het netvlies.

 

4 Hoe verder?

Ze onderzoekt mijn ogen weer op de bekende manier en constateert gelukkig dat de scheurtjes nu wel vast zitten. Heel fragiel natuurlijk. DUS ECHT OPPASSEN!
Op 17 oktober 2017 terug komen voor een tussen controle, dan kan ze kijken of ik vanaf dan misschien wel op de e-bike met volle ondersteuning mag. Maar beloven kan ze niets.

We bedanken haar voor de goede uitleg en de fijne uitslag.