Dagboek 2016

Ontstoken kies die getrokken moet worden

Ontstoken kies die getrokken moest worden

Ontstoken kies?? 27 februari weer pijn bij mijn rechter kies. Voelt alsof er weer iets ontstoken is. Ga maandag 29 februari meteen naar mijn tandarts. Dit ook al omdat we bij ontstekingen altijd bang zijn dat er ook iets aan mijn mechanische aorta hartklep komt.

En jawel hoor, weer ontstoken, de tweede keer in korte tijd. Men noemt dit ook wel een chronische ontsteking oftewel een cyste.  Krijg natuurlijk meteen antibiotica en als pijnstillers mag ik alleen paracetamol. In overleg met mijn tandarts wordt het tijd om de ontstoken kies er maar uit te laten halen. Dit is wel altijd een heel gedoe. Dit mag de tandarts niet zelf doen. Dit moet altijd bij een kaakchirurg en 2 dagen voor de ingreep geen zgn. bloedverdunners innemen. Antibiotica voor, tijdens en na de behandeling. In het verleden is dat al 2 keer eerder gedaan met een andere kies. Aangezien er in de ziekenhuizen in de buurt langere wachttijden zijn, heb ik ook nu weer gekozen om naar de Reinaert kliniek in Amstenrade te gaan. Binnen een week kun je daar terecht voor consult en operatieve ingreep. Super snel dus en wel zo prettig als je een ontsteking hebt.

 

Afspraak maken in de Reinaert kliniek

Op 29 februari gebeld met de Reinaertkliniek en op woensdag 2 maart kon ik al terecht bij kaakchirurg Dr. Demeulenmeester. Weer een foto gemaakt van het hele gebit. Hij zag een ontstoken cyste zitten tegen de wortel van de kies rechtsonder (in vaktermen heet die kies 4.6) Hij had maandag 7 maart om 13.40 uur al tijd om de kies te verwijderen. Dan moest ik zaterdag en zondag GEEN bloedverdunners nemen en die maandagochtend een paar uur voor de operatie bij de trombosedienst laten prikken of te stollingstijd van mijn bloed lang genoeg was (voor de kenners INR lager dan 1,5 liefst 1). Hij schreef me ook nog een extra kuur van het zelfde antibioticum ((Amoxicilline) voor , zodat ik deze door kon blijven slikken. Een kuur verlengen is altijd beter dan tussendoor een paar dagen stoppen.

 

 Voor het eerst bij zo’n ingreep trombosespuitjes

kies trekken, trombosespuitjes, funs lemmens, marfan syndroom, antibiotica, tandarts, kaakchrurgieToen we bij thuiskomst de trombosedienst belden vroegen ze me ook of ik spuitjes had gekregen???? Spuitjes??? Nooit eerder gehad bij zo’n ingreep. Daarop vertelde zij me dat dit wel van groot belang was als men ging stoppen met bloedverdunners en men een mechanische kunstklep had. Dit moesten dus trombosespuitjes zijn met bijvoorbeeld de naam: FRAGMIN 0.2 ml. Deze moet men dagelijks onder de huid injecteren zolang de bloedwaarden niet goed zijn. In mijn geval is de juiste INR waarde tussen 2.0 en 3.0. Deze moesten dan weer voorgeschreven worden door de betreffende kaakchirurg.
tand trekken, trombosespuit richten, funs lemmens, marfan syndroom, kaakchirurg, reinaertkliniekkies trekken, trombose spuit zetten, trombosedienst, kaakchirurgie, reinaert kliniek, funs lemmens, marfan syndroomDeze heeft dat dan ook gedaan en konden we een aantal afhalen en vanaf zaterdag 5 maart dagelijks op dezelfde tijd zelf injecteren in een huidplooi of in het bovenbeen.
Het is zaak dat je de naald er helemaal induwt en de luchtbel die in het spuitje zit ook mee injecteert. De naald na het injecteren 5 seconden laten zitten en dan pas eruit halen. Is makkelijk zelf te doen.

 

 

 

Het trekken van de kies stelde niets voor.

Op maandag 7 maart om 9.00 uur gaan prikken bij de trombosedienst en de waarden krijg je dan 1 uur later doorgebeld. Was prima: 1,2 Om 13.40 uur waren Eef en ik in De Reinaert kliniek, meteen aan de beurt voor een verdovingsspuitje en 10 minuten later begon het te kraken. De kies was er binnen 10 minuutjes uit en de wond was zo mooi gehecht dat er niet eens meer bloed uit kwam. Dus geen gedoe met gaasjes waar je een half uur op moet drukken. TOP! Die dag en de nacht erna heb je wel nog wat last , maar daar zijn de paracetamol tabletjes  goed voor. Heb de rest van de dag niets meer gedronken of gegeten. Wel moest ik ’s avonds weer beginnen met de bloedverdunners en donderdag 10 maart weer terug voor controle. Op die donderdag blijkt dat de waarden weer goed zijn: INR 2,6 dus hoef ik ook geen trombosespuitjes meer te zetten.

Operatie “kies trekken” is weer achter de rug.

Maandag gelukkig weer naar het werk.