Dagboek 2015

Netvlies scheuring.

Netvlies scheuring bij mijn zus.

Netvlies scheuring blijkt achteraf  een gaatje te zijn en kan gelukkig behandeld worden.

Mijn zus werd op de ochtend van 10 maart jl. wakker en merkte meteen dat ze met 1 oog slecht beeld had, het was alsof ze door horrengaas keek. De Marfan patiënten in ons gezin hebben allemaal wel eens dat we het bovenste deel van ons zicht donker zwart hebben, dus eigenlijk maar de helft van het beeld zien. Daar zijn we aan gewend en dat trekt tot nu toe altijd binnen een uurtje vanzelf weg. Dat had mijn zus dus nu met dat horrengaas beeld ook verwacht. Maar niets veranderde. Dan begin je toch een raar gevoel te krijgen. Denkt meteen dat het netvlies stuk is of dat de lens los laat. Dat is immers een van de dingen die kunnen gebeuren bij een Marfan patiënt. De huisarts gebeld en ze kon dezelfde ochtend terecht. Deze zag dat er iets niet goed was en dat ze maar naar een oogarts in het ziekenhuis moest gaan.
In Sittard was een wachttijd van 42 dagen en in Heerlen was de wachttijd 28 dagen. Aangezien mijn zus in Het AZM al eens behandeld was voor staar zou ze zelf wel even bellen met het AZM. Maar de assistente van de huisarts zei dat zij dat meteen wel even voor haar wou doen. Nadat de assistente aan de telefoon een en ander had uitgelegd kon mijn zus gelukkig dezelfde dag nog in het AZM terecht.

 

In het AZM of te wel MUMC ging het snel

Daar constateerden ze dat er een gaatje zat in het netvlies en dat ze dat het meteen dicht zouden laseren. Als ze er nog langer mee was blijven lopen, was de kans dat het helemaal scheurt heel groot. Vooral met bukken wordt de druk op de lens verhoogd.
Na een uurtje stond ze weer buiten op de stoep. Was niet echt een prettige maar wel effectieve behandeling. Het zicht wordt in de loop van de week weer steeds beter. Afgelopen dinsdag 16 maart is ze op controle geweest en alles komt weer goed.

Wat wij en de huisarts geleerd hebben is dat we als het om onze ogen gaat we niet lang moeten twijfelen en meteen naar het AZM moeten gaan. ALTIJD EEN SPOEDZAAK ervan maken.

Het volgende bericht zal over mijn bezoek aan de Orthopeed in het AMC zijn. We zijn wel heel benieuwd of ze nog iets voor me kunnen betekenen.