Dagboek 2015

Stemband beschadigd en eens laten horen (2 filmpjes)

Stemband beschadigd tijdens een operatie.

Stemband aan mijn linkerzijde is helaas stuk. Dit is ook de rede waarom ik zo hees praat en er ook veel lucht verloren gaat tijdens het spreken. In principe licht mijn linker stemband er slapjes bij terwijl de rechter wel gewoon op spanning staat. Normaal zijn de banden parallel aan elkaar en tijdens het spreken raken ze elkaar en heeft ieder een eigen stemgeluid. Op internet zijn volop plaatjes te vinden van stembanden, dus die ga ik niet ook nog eens kopiëren. Een mooie uitleg is te vinden op Wikipedia

De beschadiging is ontstaan tijdens het doorzagen van het borstbeen voor mijn openhart-operatie in 1993.

Tot achter het borstbeen lopen de zenuwen van de stembanden. Daar is dus de zenuw van de linker stemband beschadigd. Er is een mogelijkheid om de stemband die slap hangt op te laten vullen met een soort siliconen. Dan zouden de stembanden elkaar weer raken en zou mijn stemgeluid weer een stuk beter zijn. Het GROTE NADEEL is dan wel wanneer er een beetje slijm op de stembanden komt ik weer slechter lucht krijg. Dat is voor ons ook de rede geweest om de stemband niet op te vullen.
Stemband, verlamming, Marfan syndroom, Funs LemmensDoordat de stembanden elkaar niet meer raken gaat er heel veel lucht naar buiten zonder het te willen. Dus je lijkt daardoor ook kortademig en zijn de zinnetjes die je maakt ook heet kort. Hoe harder je wilt praten des te meer lucht er verloren gaat.
Minimaal 1 keer per jaar heb ik wel last van een verkoudheid of griep. Dit jaar dus ook in begin januari.
Ik denk dat het verschil wel goed te horen is. Misschien is het ook wel leuk om 2 kleine fragmentjes hier te laten horen. Een tijdens mijn griep en een fragmentje nadat de antibiotica kuur zijn werk weer heeft gedaan.
Een paar dagen voor ik griep krijg begint mijn stem te veranderen. Dat is voor mij een teken dat er een griep of flinke verkoudheid op komst is. Als er veel slijm op de stembanden zit lijkt het alsof ik mijn eigen, vroegere stem weer terug heb. Als ik dan mensen moet bellen, hebben ze vaak het idee dat ze met iemand anders aan het praten zijn of dat ze voor de gek gehouden worden. Vandaar dat ik de 2 fragmentjes op mijn eigen YouTube-kanaal gezet heb:

De oude stem tijdelijk terug.

De huidige stem sinds 1993.