Dagboek 2017

Boezemflutter hartritmestoring bij Marfanpatiënt

20 maart 2017. Eindelijk op controle bij dr. Cheriex in Maastricht UMC+.

Het gaat al weken slechter met me. Kort van adem, conditie wordt snel slechter, en hartslag voelt vreemd. Maar ik gooi het op van alles, winter, kouder, veel minder fietsen/ bewegen. Zal wel bij Marfan syndroom horen, zeker nu ik ouder word. NIET DUS! Een volgende keer zal ik me meteen melden bij de Eerste Hart Hulp.

In de ochtend wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt en een dik uur later kunnen we terecht bij de cardioloog. Ik begin meteen over mijn kortademigheid en slechte conditie.
Al snel kwam Dr. Cheriex met de mededeling dat dit niet alleen aan Marfan lag, maar vooral aan een zgn. boezemflutter. Meer uitleg onder aan dit verslag.
Er komt een korte uitleg over het hoe en wat, maar vooral belangrijk: Dat men er nu al iets aan kan gaan doen. Van de ene kant is het schrikken, maar van de andere kant is dit wel heeeeeel prettig om te weten dat er iets aan gedaan kan worden. We krijgen wel de geruststelling dat het niet iets levensbedreigend is. Hij belt met de Eerste Hart Hulp van het UMC en brengt ons (Eef en ik) er persoonlijk heen. Geeft ons onderweg nog wat geruststellende woorden mee.

Op de Eerste Hart Hulp UMC Maastricht

Krijgen te plekke van het personeel aldaar ook nog een korte duidelijke uitleg over dat gene wat ze willen gaan doen. Met een mooi woord noemen ze het een cardioversie – herstellen van het normale hartritme (elektrisch of met medicijnen)
Als eerste wordt er een infuus aangelegd en bloed geprikt. Dit infuus wordt gebruikt om een middel ibutilide, Boezemflutter hartritmestoring, marfan syndroom, funs lemmens, UMC+, eerste hart hulp (Ibutilide) toe te dienen. Er bestaat een kans dat met dit middel de boezemflutter ritmestoring wordt opgeheven. Mocht dit niet lukken dan gaan ze over op het toedienen van een elektrisch schok.
Het medicijn Ibutilide had bij mij geen werking. Dr. Cheriex komt tussendoor nog even kijken en informeren. Nu moesten we wachten tot er een narcotiseur vrij kwam om over te gaan op de elektrische schok. Tussendoor kwam ook de dienstdoende cardiologe ook een paar keer binnen wippen met wat uitleg, stand van zaken en geruststellende informatie en gelukkig ook een dosis humor.
Inmiddels was het 18.10 uur. De narcotiseur is er, deze geeft ook nog eens een uitleg over de werkmethode.
Er worden op de borstkas twee stroomgeleidende platen gedrukt die zijn verbonden met een speciaal apparaat dat een elektrische schok kan afgeven. De cardioloog kan met dit apparaat de hoeveelheid stroom regelen die tijdens de schok wordt gegeven. Vaak is 1 maal toedienen van een lichte schok al genoeg om een normaal ritme te krijgen.
Na ongeveer 10 minuten komt ik al weer bij. Dat voelt dan echt raar., maar ook heel prettig. Je voelt en hoort meteen het verschil. Het lijkt wel of mijn stem weer iets duidelijker klinkt. Krijg even later al een glaasje frisdrank en mag om 19.30 uur weer naar huis. Er werd me wel nog op het hart gedrukt dat ik in het vervolg bij afwijkende gevoelens of ook maar denk dat er iets mis is of zo, dat ik me meteen rechtstreeks bij de Eerste Hart Hulp kan melden / bellen.
Het was weer eens een vermoeiend dagje Maastricht. De uitnodiging voor de echo krijg ik binnen enkele weken thuis gestuurd. Dit verhaaltje zit ik de dag na de behandeling te typen. Wil ook nog even zeggen dat ik me wel 200 % beter voel, wat een groot verschil met de afgelopen weken.

Uiteraard wil ik alle personeel weer bedanken voor hun inzet, duidelijke uitleg en humor en vakmanschap.

Beknopte uitleg over een boezemflutter:

uitleg boezemflutter, hartritmestoring, marfan patient, marfan syndroom, funs lemmensBoezemflutter (ook wel boezemtachycardie)  is een hartritmestoornis waarbij de boezem van het hart zeer snel samentrekt. Ongeveer 300 keer per minuut. Boezemflutter wordt ook wel boezemfladderen genoemd. Boezemflutter is niet levensbedreigend, maar moet wel worden behandeld.

 

Enkele klachten die kunnen horen bij boezemflutter:
hartkloppingen
kortademigheid
vermoeidheid
duizeligheid
druk op de borst
plotselinge bewusteloosheid

Voor meer info over boezemflutter zie https://www.hartstichting.nl/hartziekten/hartritmestoornissen/boezemflutter