Controle van trachio-stoma bij KNO arts MUMC , Maastricht, thuisbeademing Maastricht, KNO arts
Dagboek 2020

Controle van trachio-stoma bij KNO arts MUMC

Controle van trachio-stoma bij KNO arts MUMC Maastricht omdat het al meer dan 6 weken geleden is dat de canule eruit gehaald is.

Controle van trachio-stoma bij KNO arts MUMC , Maastricht, thuisbeademing Maastricht, KNO arts, funs lemmens marfan syndroomDe trachio-stoma leek na 14 dagen dicht te zijn en de zwarte dop werd verwijderd. Zo kon het goed drogen en verder genezen. Twee dagen een zgn. eilandpleister erop gehad. Wel zagen we een groot stolsel (korst) zitten in het gaatje van mijn hals. Beetje bij beetje kwam dat los.
Twee weken later was het nog steeds niet helemaal weg. Tijdens een bezoek van de Thuisbeademing Maastricht heb ik gevraagd of dit normaal was. Daarop werd beantwoord dat ik geduld moest hebben. Het was immers ook best een aardig gat wat moest genezen.
De 23e augustus merkte ik in de vroege ochtend dat de beademing van de BPAP lucht deed blazen door de trachio stoma. Gelukkig niet al te groot maar toch schrik je dan. Ook vonden Eef en ik weer een paar kleine korstjes gestold bloed op het kussen in bed. Jammer, want het zag toch al weken prima uit. Maar ik zou het vragen tijdens de controle bij de KNO arts.

25 augustus was dus controle bij KNO arts MUMC.

Bij de controle het bovenstaande verhaal verteld. Het antwoord was dat is dus veel eerder terug had moeten komen?? De pleister had er veel langer op moeten blijven?? Waarop ik zei dat ik dan wel verdomd slecht was ingelicht van te voren. Begon me een beetje te irriteren. De arts zou wel even kijken in de tachio-stoma en er een nieuw wondje van maken. Met een mesje werd het vlees weer beschadigd zodat het nu wel aan elkaar kon groeien en moet ik over een week weer terug komen. Kan zijn dat het dan nog een keer moet. Ook moet ik het Eef iedere dag opnieuw laten verbinden. En of ik thuis niet een kleinere dop had om het zelf af te doppen. Hij gebruikte nu maar een gaasje wat een paar keer werd opgevouwen???
Dit kan ik dus echt niet hebben. Een arts die iets moet verbinden in een academisch ziekenhuis en vervolgens aan mij vraagt of ik thuis niets heb liggen om het de stoma af te doppen???

Na opmerkingen van Theo (mijn zwager die mee was gegaan) en mij over zwaluwstaarten (hechtpleisters) gebruiken of eventueel hechten met een krammetje en de slechte voorlichting krijgen we geen antwoord.

 

Thuis gekomen waren we nog steeds verbijsterd over de controle van trachio-stoma in MUMC

Controle van trachio-stoma bij KNO arts MUMC, funs lemmens, marfan syndroom, afdoppen van tachiostomaHeb in de avond nog een extra rekverband om mijn hals gedaan. In de vroege ochtend merkte ik weer dat de lucht van de beademing weer door het gaasje en het verband kwam.
Heb met Eef samen de pleisters eraf gehaald en de oude dop die ik bewaard had weer op de trachio-stoma geplaatst. Weer 4 zwaluwstaarten erop geplakt en volop leukoplast erover gedaan. We gaan ervan uit dat het vanavond en morgenvroeg wel dicht is. Mocht dat niet het geval zijn ga ik morgenvroeg weer bellen met het MUMC.

Ze hebben gigantisch veel goeds gedaan voor ons, maar dit gedeelte vinden wij erg knullig en amateuristisch overkomen.
Alsof ik als leek alles moet weten hoe het wat te behandelen.